Vaststellingsovereenkomst onderhandelen

Wanneer een werkgever en een werknemer een ontslag overeen kunnen komen, dan hoeft er geen ontslagprocedure te worden gestart bij een kantonrechter of het UWV, afhankelijk van de specifieke situatie. Een ontslagprocedure neemt vaak veel tijd in beslag en kost geld, waardoor een werkgever vaak de voorkeur geeft aan het onderling regelen van het ontslag. Dit gebeurt dan middels een vaststellingsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst worden alle afspraken vastgelegd die gemaakt worden tussen de werkgever en de werknemer.

Het vaststellingsovereenkomst concept

De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen van de vaststellingsovereenkomst. Deze zal dan ook in eerste instantie een vaststellingsovereenkomst aanbieden aan de werknemer. Deze eerste versie van de vaststellingsovereenkomst wordt ook wel het concept genoemd. Het spreekt voor zich dat de werkgever hierbij vooral denkt aan zijn of haar eigen belangen en minder aan de belangen van de werknemer, al hoeft dit in de praktijk zeker niet altijd zo te zijn. De werknemer hoeft in geen geval akkoord te gaan met het concept. Deze mag een tegenbod op tafel leggen. Vanaf dit moment zijn eigenlijk de onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst begonnen.

Onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst komt niet zomaar tot stand. In bepaalde gevallen gaat de werknemer direct akkoord met het concept, maar er kan ook lang worden onderhandeld om tot de juiste afspraken te komen. Juist omdat de werkgever in het concept voornamelijk denkt aan de eigen belangen houdt deze er over het algemeen al rekening mee dat de werknemer met een tegenbod zal komen. Er kan overal over onderhandeld worden. Zo wordt er vaak onderhandeld over de transitievergoeding, en dan met name over de hoogte hiervan, maar er kan ook op andere vlakken worden onderhandeld. Uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling dat werkgever en werknemer samen tot afspraken komen waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Als de onderhandelingen vastlopen

Zeker wanneer de werkgever en de werknemer altijd een goede onderlinge band hebben gehad lukt het vaak goed om tot passende afspraken te komen. Echter, het komt ook voor dat er een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld als er een conflict is ontstaan dat niet meer kan worden opgelost. Als werkgever en werknemer onenigheid met elkaar hebben, dan is het onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst vaak een stuk lastiger. Het is belangrijk om te weten dat de werknemer in geen enkel geval verplicht is om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen waarin hij of zij zich niet volledig kan vinden. Als de onderhandelingen volledig vastlopen, en alle pogingen mislukken, dan is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan alsnog een ontslagprocedure te starten bij de kantonrechter of het UWV.

Ondersteuning bij het onderhandelen

Voor een werknemer is het vaak erg lastig om te onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst. De werknemer voelt zich snel onder druk gezet door een werkgever of voelt zich bezwaard om een vaststellingsovereenkomst (meerdere keren) af te slaan. Bedenk u altijd dat u nooit verplicht bent om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen waar u niet volledig achter staat. Voelt u zich niet prettig om de onderhandelingen zelf te voeren? Dan kunt u een beroep doen op onze dienstverlening. Wij kunnen de onderhandelingen van u overnemen. Neemt u gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

Vaststellingsovereenkomst.be
Voor grensarbeiders die wonen in België en werken in Nederland.

GRATIS check vaststellingsovereenkomst

Laat uw overeenkomst kosteloos door onze juristen controleren.

Telefoon

Vanuit België : 0031 88 205 1760
Vanuit NL: 088 205 1760

(7 dagen per week tot 21:00 uur)